Početna Vesti Svilajnac i Dransi potpisali Sporazum o bratimljenju dva grada

Svilajnac i Dransi potpisali Sporazum o bratimljenju dva grada

Sporazum o bratimljenju dva grada – Svilajnca i Dransija iz Francuske potpisan je juče u Svilajncu.  Sporazum su potpisali predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović i gradonačelnica francuskog grada Dransija, Od Lagard uz prisustvo ambasadora Francuske u Srbiji Pjera Košara i predstavnika Srba iz Dransija, predvođeni predsednikom srpskom društva Biseri, Goranom Jablanovićem.

Ovim sporazumom su samo povređene čvrste veze koje sežu od vremena Velikog rata, istaknuto je više puta tokom jučerašnjeg dana.


Foto: KUD Biseri Dransi

„Puno Svilajčana živi i radi u Francuskoj, u Parizu. Veliki deo živi, radi i rađa se i njihova deca žive i rade i stvaraju svoje porodice u Dransiju. Mi smo doneli odluku kao Skupština opština, naravno i opština Dransi donela je odluku da mi to danas i potpišemo i ta vrata koja su otvorena više od 70 godina proširimo u svim oblastima, u obrazovanju, u nekim zajedničkim projektima koje ćemo da radimo, da obezbedimo bolji život i našim ljudima koji žive u Dransiju, a sa druge strane da obezbedimo bolji život ljudima koji žive u Svilajncu. Da uspostavio saradnju koja već postoji, da je unapredimo. Mislim da je danas veliki dan za opštinu Svilajnac, veliki dan za Republiku Srbiju. Verujem da su ljudi uz Dransija uzbuđeni kao i mi i verujem da je ovo veliki dan i za Francusku. Otvorili smo još jednu opštinsku saradnju, ne samo da sarađuju centralne vlasi i naravno dva predsednika, došlo je vreme da sarađuju i opštine međusobno”, rekao je Milanović i pozvao lokalne samouprave da slede primer Svilajnca uspostavljanju saradnje sa inostranstvom, a posebno sa Francuskom.

Gradonačelnica grada Dransija, Od Lagard je naglasila da će ova dva grada sarađivati i na kulturnim, privrednim i sportskim oblastima.

„20 godina čekamo na potpisivanje Sporazuma o bratimljenu, 20 godina traju te jake veze prijateljstva između Francuske i Srbije. Postoji i ta prirodna veza između Dransija i Svilajnca zahvaljujući istoriji koja ih veže i zahvaljujući srodničkim linijama između porodica koje žive u ova dva grada. Imamo puno posla koji ćemo žustro i sa puno ljubavi raditi u budućnosti, to je jedno prijateljstvo koje je sada uklesano u kamenu između Dransija i Svilajnca”, istakla je gradonačelnica Dransija Od Lagard.

Delegacija iz Dransija u poseti Svilajncu
Foto: KUD Biseri Dransi

Za Pjera Košara ambasadora Francuske u Srbiji ovoj čin je bio „samo kontinuitet odličnih veza koje postoje između dve zemlje”. „ Ujedno se odražava i spremnost da se učvrsti naše partnerstvo na prijateljskoj osnovi u svim oblastima. Saradnja i spremnost su mnogo veće i to potvrđuje dolazak gradonačelnice Dransija kao i topli doček koji nam je priredio gradonačelnik Svilajnca. Time će se konkretizovati samo sve ono što već radimo, a biće i mnogo drugih, novih pravaca u kojima možemo krenuti radi ostvarenja saradnje”, dodao je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Po potpisivanju Sporazuma, u Parku evropskog prijateljstva zasađeno je drvo kao simbol bratstva ova dva grada. U Kulturnom centru u Svilajncu je otvorena izložba pod nazivom „Zajednička nit – francusko-resavsko prijateljstvo“, sa temom zajedničke međusobne pomoći i podrške tokom celog proteklog veka. Kako je navedeno u opštini Svilajnac ovaj grad ima svoju najveću dijasporu upravo u Dransiju kod Pariza, te je i logično bilo uspostavljanje ovako dobrih i bliskih veza ova dva grada.

Izvor: Rasejanje.info