Početna In Memoriam In Memoriam glumica Radmila Živković

In Memoriam glumica Radmila Živković

Glumica Radmila Živković preminula je danas u Beogradu u 72. godini. Rođena je u Kruševcu 14. januar 1953. Bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica. Karijeru je počela krajem šezdesetih, da bi otad igrala u nekoliko desetina filmova.

Ostaće upamćena po mnogim ulogama među kojima se izdvajaju filmovi „Sabirni centar”, „Mrtav ’ladan”, „Još ovaj put”… a posebno njen lik tetka Doke u filmu „Zona Zamfirova”. Takođe mnogi će se zapamtiti i po ulogama Đilde u TV seriji „Srećni ljudi”, Jovanke Ljutić u „Stižu dolari”, ali i po „Ulici lipa”, gde je igrala glavnu ulogu.

Igrala je u Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, u Zvezdara teatru, a 20 godina je bila član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobtnica je nagrada „Milivoje Živanović” i „Žanka Stokić”.

Radmila Živković je jedna od mnogobrojnih vrhunskih umetnica koje je izrodio kruševački rasadnik talenata, zapisano je na FB profilu Beleške o filmu, čiji tekst prenosimo:

Postala je poznato ime već polovinom sedamdesetih, u ranim dvadesetim, glumeći male uloge kelnerica, sekretarica i sličnih, izuzimajući Naivka sa Ljubišom Samardžićem. Osamdesetih je eksplodirala, jer je svuda emitovala ogromnu energiju i uvek bila primećena, bez obzira što je mahom bila sporednjak. Uvek je nekako uspevala da učini ulogu memorabilnom.

Pogledajte samo Poseban tretman, Variolu Veru, i Još ovaj put, na primer, pa Tankosavu u O pokojniku sve najlepše, Šiljinu kevu u Sivom domu ili ženu Pere Božovića u Već viđeno. Izuzetna i kad treba da se bude suzdržan, i kad treba da se demonstrira eksplozivnost.

Ko bi zaboravio Lepu pekarku u Sabirnom centru, Vidosavu u Poltronu, naročito dok opisuje kako je spopao direktor Krtalić, te pijanu Đildu u Srećnim ljudima. Zona Zamfirova je potpuno bez veze, ali je ona apsolutno razbila Doku, podsetivši na Radu Savićević svojevremeno, a to nije mala stvar.

Posle Ulice lipa, nije više mnogo nastupala, osim jedne male uloge u seriji Tunel, ali pozorište je bilo i ostalo njena zona komfora, i zasluženo je bila jedna od prvakinja Narodnog pozorišta. Gledao sam njenu Gospođu ministarku sa početka ovog veka, i bila je, naravno, odlična. Izvanredna glumica koja je još mnogo mogla da da, a to što je relativno nedavno izbačena sa Pinka joj još samo dodatno daje na značaju.

Nisam istraživao uzrok smrti, nije toliko ni bitan, samo znam da je rano. Jezičko odeljenje više neće biti isto. Večna slava Radi Živković (1953 – 2024).

Izvor: Rasejanje.info /FB Beleške o filmu