Početna Događanja Otvorena izložba Nemanje Vučkovića „Jedna zastava”

Otvorena izložba Nemanje Vučkovića „Jedna zastava”

U čast obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Ambasada Republike Srbije u Podgorici je, u galeriji „Petar Lubarda” u Srpskoj kući, organizovala izložbu slika Nemanje Vučkovića „Jedna je zastava”. Izložbu je otvorio ambasador Nebojša Rodić.

On je ukazao da je u aktuelnom trenutku, više nego ikada ranije srpskom narodu potrebno jedinstvo, ističući da nijedna pukovska zastava u Prvom svetskom ratu nije pala u ruke neprijatelja i da su pod tim barjacima naši preci osvajali našu slobodu.  Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni predstavnici lokalnih vlasti, poslovne zajednice, srpskih organizacija i diplomatskog kora.

Nemanja Vučković, rodom iz Surdulice pripada grupi mladih srpskih slikara. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Nišu pri IUNP, završio je master studije na slikarskom odseku i postao master likovni umetnik u klasi akademika Fehima Huskovića a privodi i doktorske studije u oblasti slikarstva.

Imao je preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učesnik je preko trideset grupnih izložbi širom sveta. Boravio je na mnogim likovnim kolonijama i simpozijumima i izlagao je do sada na šest bijenala. Njegova dela nalaze se u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Većina radova se zasniva na traženju veze između energije prirode i ljudske energije u trenutku stvaranja. Njegov rad se povezuje sa slikarima fovizma i apstraktnog ekspresionizma. Slika i izlaže već više od dvadeset godina. Član je ULUS-a od 2020. godine.

Foto: Ambasada Srbije u Podgorici

Izvor: Rasejanje.info