Početna Događanja Godina puna lepih događaja u srpskoj zajednici u Bordou

Godina puna lepih događaja u srpskoj zajednici u Bordou

Počinje sa radom Srpska dopunska škola, folklorna grupa pri udruženju Francusko-srpskog prijateljstva Balkanika imala prvi nastup na Vidovdan, o sjajnom koncertu Slađane Borote i Ivana Milinkovića Crnog i prikazu Srbije kroz vekove održanom takođe na Vidovdan još uvek se priča. Organizovana komemoracija stradalim Srbima, Jevrema i Romima u NDH, na Blagovesti u okolini Boroda bio i vladika Justin, koji je juče rukopoložio sveštenika Gorana Anđelkovića koji će uz redovnog francuskog sveštenika Alaina služiti i razgovarati sa našim zemljacima na srpskom

Za jaku sprsku zajednicu u Bordou zaslužna Sanjica Petrović, predsednika udruženja Francusko-srpskog prijateljstva   

U francuskom gradu Bordou šest godina postoji udruženje Francusko-srpsko prijateljstva koje je osnovala i na čijem čelu je Sanjica Petrović, rodom iz Kruševca. Pored Srba u ovom udruženju ima i dosta Francuza. U Bordou sa okolinom (kao i na teritoriji čitave Francuske) ima Francuza koji su predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Godinama služi otac Alain, francuski (stalni) sveštenik a zalaganjem predsednice Sanjice od juče je tu i sveštenik Goran Anđelković iz Beržeraka, koga je vladika Justin juče rukopoložio u Parizu.


Foto: arhiva S. Petrović

Ovo društvo ne samo što se izborilo da se nakon raspada Jugoslavije i loših vesti o Srbima poboljša francusko-srpski odnos već je uspelo i vrati prijateljstvo, pa ćemo u narednom periodu imati više vesti o saradnji Bordoa posebno sa gradom Kruševcem, kao i o saradnji i razmeni učenika iz Bordoa i Kruševca.

U okviru društva postoji folklorna sekcija Balkanika, čiji je umetnički rukovodilac profesor Bruno Levefvr- veliki zaljubljenik u srpski folklor kao i kulturu i tradiciju Srbije i Balkana. Probe su sredom od 20 časova u prostorijama koje se nalazi u gimnaziji Lalanne (3, Rue du Dr Roux Cenon). Profesor Bruno i folklorna grupa Balkanika su otvoreni i za nove članove. I samo da se zna igrači su pretežno Francuzi, koji obožavaju srpski folklor, a prvi nastup je bio na Vidovdan.

Lepa novost iz ovog grada je da 21. septembra početi sa radom i Srpska dopunska škola pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. Predsednica Udruženja Francusko-srpskog prijateljstva Sanjica Petrović se potrudila da srpskoj zajednici ponudi sve što je neophodno da se i u rasejanju uči srpski jezik, da postoji sveštenik koji priča i srpski, da može da se igra folklor i ponekad i neka kulturna aktivnost.

Predsednica Sanjica Petrović
Foto: D. Jakovljević

„Kultura, istorija, tradicija i jezik se ne mogu zaboraviti, gde god da smo! Otvorena je dopunska škola srpskog jezika u Bordou. Dođite da uz igru ,pesmu učimo srpski jezik .
Nastava počinje 21.09.2024. u 14 časova” istakle su Sanjica Petrović i učiteljica Bosiljka Tomić Daržirol uz reči hvale opštini Bordo, koja im je obezbedila prostor.

Takođe zahvaljujući ovom udruženju, koje je član Saveza Srba Francuske, krajem aprila je održana komemoracija na kome je odana počast Srbima, Jevrejima i Romima nastradalim od stane ustaša u Nezavisnoj državnoj Hrvatskoj.

Ove godine na Blagovesti muški manastir Saint Gèny koji se nalazi u mestu Lektur dok Borda predstavnici srpske zajednice imali su priliku i da razgovaraju sa  episkopom zapadnoevropskim i pariskim Justinom, nakon arhijerejske liturgije. To je manastir, koji je u posedu Srpske pravoslavne crkve i u njega dolazi dosta Francuza, Italijana i Portugalaca, koji su primili pravoslavlje. Stalni posetioci su i naši vernici. Inače naša crkva poseduje ovaj manastir od 1985. dok je vladika Luka bio na čelu ove eparhije.

Mnogi Francuzi su uživali u koncertu duhovne muzike pod nazivom Srbija kroz vekove na Vidovdan u izvođenju Slađane Borote i Ivana Milinkovića Crnog. Ovim koncertom je građanima Bordoa prikazana (za njih nepoznata) duhovna, bogata i tradicionalna Srbija.

Članovi i prijatleji Udruženja Srpsko-francuskog prijateljstva

Za ovo kratko vreme koliko postoji Udruženje Francusko-sprskog prijateljstva je imalo nekoliko književnih večeri, konferencija posvećenih Srbiji, filmskim i muzičkih večeri… Srpska zajednica uradila je mnogo i na vrlo lep način se povezala sa Francuzima. Svako ko želi da doprinese na bilo kom polju je dobrodošao. Pored aktivnosti u ovom udruženju predsednica Sanjica Petrović je i u upravi Saveza Srba Francuske. Ona nam je rekla da u ovom gradu ima dosta Srba, profesora na univerzitetima, dekana na Prirodno matematičkom fakultetu u Bordu. Takođe da ima dosta potomaka mešovitih porodica sklopljenih posle Prvog svetskog rata…

Lepa i uspešna godina srpske zajednice u Bordou uz puno događanja i novina. Sve pohvale za vredne članove i organizatore svih događanja na čelu sa predsednicom Sanjicom Petrović.

Izvor: Rasejanje.info