Početna Kultura Promocija Zbornika „Prosvjetino Sretenje” iz Štutgarta na Sajmu knjiga u Beogradu

Promocija Zbornika „Prosvjetino Sretenje” iz Štutgarta na Sajmu knjiga u Beogradu

SPKD Prosvjeta iz Štutgarta se po prvi put predstavlja na Sajmu knjiga u Beogradu sa svojim izdanjem. „Vodimo vas pod kupole beogradskog sajma na 67. Međunarodni sajam knjiga, najznačajniji kulturni događaj u jugoistočnoj Evropi. Mnogo izdavača iz regiona i sveta među kojima su i pisci iz dijaspore, srešće se na regionalno najznačajnijoj promociji književnog stvaralaštva i obrazovanja.

Obeležavajući svoj prvi jubilej, Odbor SPKD Prosvjeta u Štutgartu odlučio je da, baštineći misiju matičnog Društva osnovanog daleke 1902. u očuvanju srpskog kulturnog, prosvetnog i nacionalnog identiteta u rasejanju, pokrene izdavačku delatnost i na tlu Nemačke ostavi pisani trag o stvaralaštvu naših ljudi u jednoj multikulturalnoj sredini. Rezultat izuzetnog odziva književnog konkursa koji će postati tradicionalan upravo se nalazi pred čitaocima, i predstavlja pažljivo odabrano poetsko i prozno stvaralaštvo koje svedoči o očuvanju srpskog jezika, istorije i kulture, ali i svojevrstan presek modernog umetničkog stvaralaštva i poetike autora koji pripadaju različitim starosnim, obrazovnim i tematskim profilima”, istakao je Odbor Prosjvete u Nemačkoj, koga sačinjavaju Bogdana Brezovac, Ana Šerer i Zoran Davidović.

Ne zaboravljajući ni onaj „prosvetni” element u svom imenu, SPKD Prosvjeta je posvetila jedan deo ovog Zbornika i onim najmlađim autorima, koji kao učenici Srpskih dopunskih škola svojim radovima dokazuju da napor i angažovanje Odbora u Štutgartu na prenošenju „duhovne štafete” novim generacijama i te kako donosi plodove. “kao potvrda kreativnog naboja koji tvori bogatstvo i potencijal naše kulture u rasejanju, Zbornik je obogaćen i slikarskim delima. Polazna tačka u, nadamo se, budućoj praksi, ovaj Zbornik pruža raznolikost tema, glasova, stilova i generacija na uvid, kako našim savremenicima, tako i nekom potonjem čitalaštvu, i čini svedočanstvo i podsetnik o slojevitim i kreativnim srpskim zajednicama širom sveta koje neguju maternji jezik, kulturu i tradiciju i doprinose njihovom istrajavanju”, dodato je u Prosvjeti.

Promocija je u petak 25.10. na štandu izdavačke kuće Filip Višnjić (Hala 1, Parter) a ne kao što je bilo planirano na štandu Republike Srpske

Izvor: Rasejanje.info