Početna Škola U Sen Rafaelu na jugu Francuske počela sa radom Srpska dopunska škola

U Sen Rafaelu na jugu Francuske počela sa radom Srpska dopunska škola

Još jedna lepa vest u vezi obrazovanja mladih stigla je sa juga Francuske. Naime u petak  4. oktobra 2024. godine je u mestu Sen Rafaelu pored grada Frežusa na Azurnoj obali počela sa radom Srpska dopunska škola. Po prvi put na području grada Frežusa sa okolinom se zvanično uči srpski jezik. Ovu školu, kao i sve ostale Srpske dopunske škole u mnogim državama na više kontinenata, organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Kako je istakla učiteljica dr Tatjana Milosavljević, koja podučava đake u ovom gradu i u Kanu, omladina i mališani su okupljeni u dve grupe. Oni su na prvom času dobili školski pribor, poklon udruženja Deca Jasenovca iz Pariza, na čijem čelu je i aktuelni predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević. Takođe pokloni su stigli i od predstavnika udruženja Balkan Azur iz Kana, koji su pored pedagoških igara nabavljenih za školu iz Kana, obezbedili i edukativne sveske – blok za brze savladavanje ćiriličnog pisma za učenike obe srpske škole. „Učenje uz igru je mnogo lakše! Dobro nam došla, draga deco! Srpska dopunska škola i u Kanu i Sen Rafaelu vas očekuje! Dođite da uz igru, pesmu učimo srpski jezik”, istakla je učiteljica Tanja Milosavljević, kojoj se svi zainteresovani mogu javiti na broj telefona 06 67 50 32 07. „Kultura, istorija, tradicija i jezik se ne smeju zaboraviti, gde god mi bili!”, dodala je dr Milosavljević, koja je ujedno i naučni istraživač i pedagoški inženjer i doktor jezičkih nauka, i publicist i prevodilac.


Foto: T. Milosavljević

Škola je svakog petka. Nastava u prvoj grupi se odvija od 17 do 19 časova, a u drugoj od 19 pa do 21 čas. Mesto održavanja je 50 Bd Jean Dorat, Saint-Raphaël. Škola je besplatna i za učenike je do 18 godina.

Na istoj adresi, petkom, od 19 do 20.30 časova predstavnici udruženja Balkan Azur iz Kana su ponudili i školu folklora. „Balkan Azur je odlučio sa svojim saradnicima folklora da ove godine omogući besplatne časove folklora za decu u Sen Rafaelu. S obzirom na inflaciju, (dosta porodica ima po 2-3 dece), mislimo da je ovaj gest vredan radi očuvanja naše kulture i tradicije”, dodala je učiteljica Tanja, koja je dobrim delom i inicijator mnogih aktivnosti u Balkan Azuru.

U petak 15. novembra nakon folklora u 20:30 časova je planirano Srpsko veče. Ideja je da se svi bolje upoznaju a dodatni cilj je da se okupi što više naših ljudi mimo škole i folklora.
Za pohvalu je što je srpska zajednica je formirana i u ovom delu Francuske. Mnogo je urađeno i ponuđeno, samo je na našima da se uključe i doprinesu da se rad odvija u pravom smeru.

Izvor: Rasejanje.info