Početna Događanja Dr Tanja Milosavljević i Zoran Radovanović posvetili delo kralju Aleksandru I, ubijenom...

Dr Tanja Milosavljević i Zoran Radovanović posvetili delo kralju Aleksandru I, ubijenom u Marseju

„Viteški kralj Aleksandar I Karađorđević – atentat(i) i ađutanti / crtice iz prošlosti” je naziv knjige autora dr Tanje Milosavljević i Zorana Radovanovića pisane povodom 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I. Ovo delo, promovisano je protekle nedelje u Marseju na obeležavanju 90 godina od ubistva kralja Aleksandra i ministra Bartua. Pred srpskom zajednicom promovisala ga je dr Tanja Milosavljević.

„Knjiga je posveta i čini službu i spomen devedesetogodišnjici atentata na Kralja Jugoslavije Aleksandra Prvog Karađorđevića i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua, prilikom zvanične posete našeg kralja Francuskoj, u Marselju 9. oktobra 1934. godine”, istakla je dr Milosavljević u svoje ime i autora Zorana Radovanovića.

Autori dr Tanja Milosavljević i Zoran Radovanović
Foto: arhiva T. Milosavljiević

U ovoj godini 2024. kada Francuska i Srbija obeležavanju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa ideja autora je da ovo delu doprinese jačanje prijateljskih veza dva naroda kao. „Knjiga će, nadamo se, u budućnosti, doprineti, jačanju prijateljskih veza naša dva naroda i uopšte među nacijama, a sve zarad opšte dobrobiti svima nama, na ravne časti”, dodali su autori.

Dr Tanja Milosavljević i Zoran Radosavljević sarađuju deset godina. Imaju ista interesovanja, afinitete i lako se uklapaju kada su mnogi projekti iz istorije u pitanju. „Zoran Radosavljević sarađuje sa mnogim Udruženjima ratnih potomaka, a ja sam bila domaćin u Tulonu u maju mesecu Potomcima iz Požarevca, koji su me zamolili da im uradim jednu knjigu (Solunac koji je prešao Albaniju, došao u Tulon i potom produžio za Englesku). To je predviđeno za početak iduće godine. I u tako, s obzirom na to da Zoran poznaje potomke gardista kralja Aleksandra koji su iz Mačve i uzgred poseduje dosta originalnog materijala, njegov predlog-izbor je lako „pao” na mene. On zna da sam ja, dok sam živela u Marselju na 200 metara od spomenika, išla svake godine da ostavljam po jedan cvet onda kada nije bilo nikakve organizacije od stane Republike Srbije”, dodatno je za portal Rasejanje.info pojasnila njihovu saradnju dr Tanja Milosavljević.


Foto: arhiva T. Milosavljević

Knjiga je trebala da nosi naziv „Kralja koga treba ubiti”; jedno poglavlje i dalje nosi taj naziv. Srpski prosvetni tandem oličen u drenovačkom učitelju Zoranu Radovanoviću i prof. dr Tanji Milosavljević iz Francuske donosi nam novu knjigu na ponos francuskog i srpskog naroda, koja će ugledati svetlost dana krajem novembra u izdranju izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada.

Radovanović je kod Šapčana i drugde poznatiji u svojstvu autora knjige zajedničke srpsko-francuske istorijske tematike „Srbi na Korzici 14/18” u okviru prve desetoknjižne edicije u izdanju Izdavaštvo RTS iz Beograda i IK Prometej Novi Sad. Vredno pomena je istaći da je ovo značajno delo zajedno sa još preko 100 naslova iz Edicije „Srbija 1914-1918” na inicijativu Francuza jedino prevedeno na francuski jezik i publikovano od strane francuske države na njihovom govornom području. Milosavljević je doktor lingvističkih nauka u Francuskoj, naučni istraživač, pedagoški inženjer. Bavi se i pisanjem, izradom pedagoških igara, vrlo je aktivna u očuvanju srpskog jezika i tradicije na jugu Francuske.

Izvor: Rasejanje.info