Početna Zanimljivosti Sin Drinske divizije (Momčilo Gavrić)

Sin Drinske divizije (Momčilo Gavrić)

Najmlađi vojnik u savezničkim armijama na Solunskom frontu bio je desetogodišnji Momčilo Gavrić, iz Trbušnice kod Loznice. Ostavši bez čitave porodice pri prvom prodoru Austro-Ugara 1914. godine, on se priključio artiljeriji Drinske divizije s kojom je doživeo i povlačenje preko Albanije. U ovim teškim danima dečaku je pomogao jedan stari vojnik koji mu je predao venčić ribica – saraga sa željom da mu spasi život. O svome susretu sa ovim vojnikom pričao je kasnije nekadašnji dečačić, sa velikom zahvalnošću.

…Videvši me malog i pocepanog, bez hrane, on mi je prišao i pružio venac ribica rekavši da je ostavio kod kuće jednog ovakvog istog unuka, pa bi njemu za zdravlje hteo da pomogne dečaku u nevolji: „Uzmi ovaj venac ribica i dobro ga čuvaj u torbi. Kad ne bude nikakve druge hrane na putu, ti ćeš svakoga dana uzimati samo po jednu ribicu i pojesti je. Zatim ćeš da piješ stalno vode ili da jedeš sneg, pošto je ribica slana. To će ti biti dovoljno da izdržiš”.

Spomenik Drinskoj diviziji na Krfu
Momčilo Gavrić odaje počast poginulim ratnicima Drinske divizije

Zahvaljujući Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine sačuvanje su mnoge ovakve divne priče, koje ćemo u narednom periodu prenositi.
Izvor: Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. / Rasejanje.info