Početna Vesti Počasni marš za heroja Stojadina Mirkovića

Počasni marš za heroja Stojadina Mirkovića

Udruženje boraca Valjeva poziva sve svoje članove, građane i sve one koji su u mogućnosti da im se pridruže kako bi zajedno odali počast Stojadinu Mirkoviću, heroju sa Povlena.

„Godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz sela Gornje Leskovice kod Valjeva, biće obeležena 29. septembra 2024. godine uz prisustvo porodice, predstavnika grada, Udruženja boraca Valjevo, Udruženja građana Patriote Valjevo kao i poštovalaca lika i dela mladog heroja koji je poginuo 1991. godine u Bjelovaru, u Hrvatskoj”, istakli su predstavnici Udruženja boraca Valjeva.

Povodom obeležavanja godišnjice pogibije Stojadina Mirkovića, Udruženje boraca Valjevo i Udruženje građana Patriote Valjevo organizovaće počasni marš od prostorija Udruženja boraca Valjevo u ulici doktora Pantića broj 70, do Osnovne škole Miloš Markoviću Leskovicama, maršuta je duga 16 kilometara.

Polazak je u nedelju 07:00 časova ispred prostorija udruženja.

Parastos će biti organizovan na groblju u 11:30 časova, a nakon toga na spomen-obeležju Stojadinu Mirkoviću koje se nalazi u dvorištu Osnovne škole Miloš Marković, sa početkom u 12 časova biće pripremljen prigodan program.

Heroj Stojadin Mirković

Mladi vojnik Stojadin Mirković je imao samo 19 godina kada je bjelovarskom ratištu svoje herojsko ponašanje krunisao najvećom žrtvom, svojim životom. Uz majora Milana Tepića je svesno žrtvovao svoj život, kada je odbio naređenje da napusti položaj.

Stojadin Cole Mirković je poginuo u oklopnom transporteru, koji je odbio da napusti, nakon što mu je major Milan Tepić izdao komandu da to učini. Iz transportera je vojnik Mirković pucao na napadače na kasarnu JNA u Bjelovaru, čije je glavno skladište major Tepić potom digao u vazduh sa 170 tona eksploziva i tehnikom.

Stojadin je sahranjen na groblju u Bjelovaru, a porodica je četiri godine čekala dozvole da ga prebaci u rodno selo. Na seoskom groblju u Gornjim Leskovicama je sahranjen 18. jula 1995. godine, uz sve vojne počasti. Za ispoljeno junaštvo, posmrtno je odlikovan 31. decembra 1999. godine Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Stojadina mnogi nazivaju Sinđelićem podno Povlena, jer je njegov hrabri čin ravan junaštvu slavnog vojvode koji je vojevao protiv turskih zavojevača.

Spomen bista posvećeana Stojadinu Mirkoviću se nalazi u parku Jadar u Valjevu

BIOGRAFIJA STOJADINA MIRKOVIĆA

STOJADIN Živojina MIRKOVIĆ rođen je 14. januara 1972. godine u selu Gornje Leskovice kod Valjeva.

Osam razreda osnovne škole završio je u rodnom selu i opredelio se za poljoprivrednu proizvodnju na svom imanju. Rano je ostao bez oca, pa je sa majkom Anicom i bratom Dobrivojem osetio svu tegobu seoskog života. U decembru 1990. godine otišao je na odsluženje vojnog roka u Banja Luku. Nakon što je uspešno završio obuku za vozača oklopnog transportera, prekomandovan je u Bjelovar. U to vreme u Hrvatskoj se vode žestoki oružani sukobi Tuđmanovih bojovnika sa pripadnicima JNA, s krajnjim ciljem otcepljenja od SFRJ.

Stojadin Mirković je sa grupom vojnika obezbeđivao skladište vojne tehnike i municije na Bedeniku kod Bjelovara. Posle više napada, odlučujući okršaj započeo je 29. septembra 1991. izjutra. Major Milan Tepić, komandant skladišta, minirao je objekat ne želeći da ga prepusti napadačima.

Dok su svi bili na položajima, vojnik Mirković je dejstvovao iz oklopnog transportera. Žestoka borba trajala je do podneva. U trenutku bezizlaza Tepić je dao znak vojnicima da se povuku, jer će uslediti strahovita eksplozija. Svi su se povukli osim vojnika Stojadina Mirkovića, koji je ostao da se dobrovoljno, do kraja, bori sa svojim majorom. Samo nekoliko minuta docnije ogromna pečurka uzdigla se iznad Bedenika, objavljujući da su dva heroja ispisala još jednu svetlu stranicu u istoriji srpskog radništva.

Izvor.: Rasejanje.info