Početna Najave Danas u Štutgartu počinje Vazen koji će obezbeđivati 2400 policajaca

Danas u Štutgartu počinje Vazen koji će obezbeđivati 2400 policajaca

Nakon Oktober festa, drugi po veličini i posećenosti narodni festival u Nemačkoj je Kanštatski fest (nazvan danas po delu grada Bad Kanštat u Štutgartu). 177 Kanštatki Vazen se otvara danas, trajaće 17 dana i očekuje se oko  četiri i po miliona posetilaca.

Tradicionalno otvaranje Vazena (narodni izraz za ovu manifestaciju) je u 16 časova točenjem prve  krigle piva. Ovoga puta festival će otvoriti potpredsednik vlade i ministar policije u pokrajinskoj vladi Baden-Virtemberga Tomaš Štobl. Uz glavno piće na ovoj manifestaciji pivo biće i drugih kao i raznih zabavnih atrakcija, muzičkih nastupa i ukusnih kulinarskih specijaliteta. I ove godine posetioce očekuje svečana povorka sa oko 3500 učesnika, 50 kočija, ali i uz povorku konja, jarčeva, krava i bikova.

Ove godine ovu švapsku manifestaciju će obezbeđivati 2.400 policajaca koji su raspoređeni po raznim lokacijama. Policija će kontrolisati sve ulaze i stalno će biti prisutna na festivalskom terenu. Pored toga, biće korišćenje i specijalne video kamere, kojima upravljaju posebno obučeni policijski službenici. Naravno, i dalje postoji apstraktna pretnja od islamskog terorizma, naglašeno u Ministarstvo unutrašnjih poslova BV: „Naši organi bezbednosti su toga svesni i čine sve da obezbede najveću moguću bezbednost i divno slavlje ove godine. Niko ne treba da paniči, ali budnost je neophodna”, rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Tomas Štrobl.
Među ugostiteljima, zabavljačima, animatorima, posetiocima ima dosta Srba. Bilo tako decenijama a i biće i dalje.

Izvor: Rasejanje.info