Početna Informacije Nova dela u srpskoj biblioteci udruženja Srba Sveti Sava u norveškom Tonsbergu

Nova dela u srpskoj biblioteci udruženja Srba Sveti Sava u norveškom Tonsbergu

Sve više srpskih udruženja u rasejanju pored negovanja tradicije i folklorne baštine našeg naroda radi na širenju naše kulture i organizuje dosta kulturnih događaja (pozorišnih predstava, promocija knjiga, promocija filmova, likovnih izložbi….). Jedno od tih udruženja je Sveti Sava u Tonsbergu u Norveškoj. Pisali smo o njihovoj biblioteci na srpskoj jeziku, koja se iz meseca u mesec ima sve više novih naslova.
Oni su preporučili svojim članovima da iznajme roman Jug Bogdanova kći, koji je napisala Jelena Krtolica. Roman je u biblioteci zahvaljujući ocu Aleksandru Zeljkoviću.

„Biografija kneginje Milice, kao i doba u kojem je živela, izuzetno su zahvalni za romanesknu obradu. Milica, jedina žena koja je vladala Srbijom tokom deset vekova njene istorije, poseduje ogroman tragički potencijal, koji Krtolica znalački koristi. Delo povremeno poprima obrise psihološkog, ljubavnog i porodičnog romana. Iako lik Milice gradi pomalo idealistički, u duhu romantičarskog manira, idejno čvorište romana je njen tragički izbor – da li će posle Lazareve pogibije i poraza na Kosovu, pristati da svoju kćer Oliveru pošalje u harem sultanu Bajazitu, u zamenu za mir. Ne propustite priliku da se uverite u snagu ove priče!  Knjigu možete poručiti na linku”, istakli su predstavnici srpskog udruženja Sveti Sava.

Izvor: Rasejanje.info