Početna Moja Priča Benedeto Urio unuk Simke Badžak posetio Mladenovac

Benedeto Urio unuk Simke Badžak posetio Mladenovac

Benedetto i njegova sestra Leonarda, kao i Florian Badžak, njegov brat od ujaka Ljube, poslednji su živi potomci slavne porodice Badžak poreklom iz Jagnjila, porodice koja je od Prvog srpskog ustanka pa sve do dolaska komunista najviše doprinosila razvoju mladenovačkog kraja.

Nakon smrti Ljube Badžaka (jun 2023) u Hanoveru, Benedeto je decembra 2023. posetio Mladenovac kada je obišao Badžakovu kapelu na mladenovačkom groblju gde je on upalio četiri sveće

– za pokojnu baku SIMKU BADŽAK, sahranjenu u Ženevi

– za pokojnu majku IVANKU URIO (ćerku Simke Badžak) sahranjenu u Ženevi

– za pokojnog oca BRUNA URIO, sahranjenog u Ženevi

– za pokojnog ujaka LJUBU BADŽAKA (sina Milana Badžaka), sahranjenog u Hanoveru.


Foto: FB Mladenovčani

U kripti ispod poda Badžakove kapele, sagrađene 1921. sahranjen je LJUBOMIR BADŽAK, čije se ime nalazi uklesano na Spomeniku srpskom ratniku u parku, sa suprugom Danicom, i prerano preminulom ćerkom Krunom.

Slike sinova Ljubomira Badžaka, JANKA I MILANA BADŽAKA, koji su ubijeni od nove vlasti 1945. nalazile su se od obnavljanja kapele levo i desno od oltara Crkve Svetog Luke, kako se danas Badžakova kapela zvanično zove.

Deda Janka i Milana Badžaka, JANKO BADŽAKOVIĆ, najbogatiji Šumadinac, sahranjen je na groblju Straževica u Jagnjilu. Kada je Benedeto obišao kapelu svojih predaka u decembru 2023. radovi na oslikavanju su bili u toku, a slike Janka i Milana Badžaka su stajale na mestu gde su stajale od obnavljanja crkve 1992. godine. Slikar-majstor Jandrija Čolović (1978), koji je oslikao i zidove i svodove crkve Blagovesti Presvete Bogorodice u Mladenovcu, radove privodi kraju, pa crkva Svetog Luke na mladenovačkom groblju danas iznutra izgleda ovako, preneo je izgleda iznutra, prenela je FB grupa Mladenovčani

Izvor: FB Mladnovčani/Rasejanje.info