Početna Događanja Mitropolit Silutan „Sveti mučenici jasenovački su zadobili najveći venac Saboru svetih”

Mitropolit Silutan „Sveti mučenici jasenovački su zadobili najveći venac Saboru svetih”

Praznik Svetih novomučenika jasenovačkih i zavetna slava Saveza kola srpskih sestara Mitropolije australijsko-novozelandske liturgijski su obeleženi 13. septembra 2024. godine u manastiru Svetog Save – Novom Kaleniću kod Kanbere.

Svetu arhijerejsku Liturgiju i moleban Svetim novomučenicima služio je mitropolit australijsko-novozelandski Siluan uz sasluženje sveštenstva arhijerejskog namesništva sidnejskog. „Saborno arhijerejsko bogosluženje sa mnogobrojnim sveštenstvom duhovno je obradovalo prisutni verni narod iz Kanbere, Sidneja i Vodonge, među kojim je bio i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović. Posle zaamvone molitve osveštani su slavski darovi u čast i spomen Svetih jasenovačkih novomučenika koje su pripremile članice Kola srpskih sestara povodom svoje zavetne slave”, prenela je Mitropolija australijsko-novozelandska.


Foto: Mitropolija australijsko-novozelandska

U besedi po svetoj liturgiji mitropolit Siluan je istakao značaj liturgijskog sabranja: „Današnji naš sabor svedoči da je glavni program srpskog naroda  da budemo na putu jevanđelskom i svetosavskom, da budemo jedno u Gospodu Hristu. Sveti novomučenici jasenovački su položili svoj život kao najveću žrtvu radi imena Hristovog, radi krsta časnog i svoje pravoslavne vere. Noseći u sebi kodeks jevanđelski, ono što se zove svetosavsko predanje, ovi vrli domaćini, Srbi i Srpkinje, starci i deca, zadobili su najveći venac i slavu u Saboru svetih, a to je mučeništvo. Misleći da će istrebiti srpski narod, njegovi dželati su u stvari ispunili nebo zborovima svetih mučenika, svetih posrednika koji pred Prestolom Božjim, kako jevanđelist Jovan blagovesti u knjizi Otkrovenja, uznose molitve za dobro i spasenje vojujuće Crkve Hristove. Sami mučitelji u svom demonskom zanosu i pomračenju izgubiše ne samo ovozemaljski život, već avaj, i večnost!”, istakao je mitropolit Siluan.

Izvor: Rasejanje.info