Početna Informacije Ne vozim maserati, linčuju me zbog litijuma i Kosova

Ne vozim maserati, linčuju me zbog litijuma i Kosova

Arhiepiskop diseldorfsko-berlinski i mitropolit nemački Grigorije reagovao je sinoć na svom Instagram profilu na hajku koja se protiv njega pokrenula i vodi u tabloidima. On se ponovo našao na udaru tabloida u Srbiji. Nazvan je „Đilasovim” i „maserati vladikom”.

„I te kako sam svestan da možda ovog linča ne bi ni bilo da nije bilo mog pominjanja Kosova u medijima i ukazivanja na poslednje stradanje našeg naroda tamo. I, naravno, mog pominjanja nesrećnog litijuma”, napisao je vladika.

Prenosimo njegovu reakciju u celosti:

“Nemam običaj da se oglašavam povodom natpisa o meni u medijima, čak ni onda kada su – a tako je u 99% slučajeva – posrijedi notorne laži ili pak riječi i događaji izvađeni iz konteksta i netačno interpretirani. Iako svako trpljenje ima svoju granicu, pogotovo kada ono traje decenijama, vjerovatno bih (o)ćutao i povodom posljednjeg beskrupuloznog medijskog linča, koji se odvija trenutno, da kao sveštenik i episkop ne osjećam dužnost i obavezu da se oglasim pastve svoje radi, kao i radi svih onih čestitih i dobronamjernih ljudi koje pomenuti linč (i svi oni koji mu prethode) dovode u zabludu i smutnju. Ali odakle uopšte početi kada je spisak grijehova koji mi stavljaju na teret poprilično narastao tokom godina? Možda od isticanja činjenice da je plasiranje poluistina jednako opasno i štetno (a ponekad i opasnije) kao i širenje samih laži. Ili od toga da je izjava i incijativa, kako su je nazvali u medijima, da se ženama dozvoli rukopoloženje u sveštenički čin nije uopšte izjava a kamoli inicijativa, već je namjerno pogrešno interpretiran i iz konteksta izvađen dio razgovora u jednom podkastu. Ili bi možda bilo najpreče da jednom zasvagda stavim tačku na spekulacije o mom tobožnjem nastojanju na ujedinjenju Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve (na kome i kada bih radio ne bih imao moć da ga sprovedem u djelo). Evo, kažite mi od odakle da krenem vi koji sve te činjenice znate bolje od mene i koji ste upućeni vrlo dobro i u ono što se nikada zbilo nije.

I te kako sam svjestan da možda ovog linča ne bi ni bilo da nije bilo mog pominjanja Kosova u medijima i ukazivanja na posljednje stradanje našeg naroda tamo. I, naravno, mog pominjanja nesrećnog litijuma. Kako god, svako neka radi po svojoj savjesti, a ja sa svojom stojim pred Bogom.

I ne, ne vozim maserati. Nikada nisam imao skup automobil, a već dugo nemam ni lično, ni službeno vozilo. U Njemačkoj se vozim vozom ili metroom. To su vrlo lako provjerljive činjenice. Kao što se vrlo lako moglo provjeriti, da je nekom zaista bilo stalo do istine, da je sve što sam stvorio u Hercegovini, u Hercegovini i hercegovačkom narodu ostalo. I ponavljam, sve ovo pišem radi onih bezazlenih…”

Mitropolit nemački Grigorije je ranije izjavio da ne podržava iskopavanje litijuma i uništavanje plodne doline Jadra ili bilo koje druge. On je jedan od retkih sveštenih lica koji se oglasio po ovom pitanju.