Početna Događanja „Dani Preobraženja Srba u Rumuniji”

„Dani Preobraženja Srba u Rumuniji”

Ivana Jakšić Matović, generalni konzulka Republike Srbije u Temišvaru otvorila je ječe trideset i prvu manifestaciju „Dani Preobraženja Srba u Rumuniji”, koja traje tri dana. U krugu Generalnog konzulata okupili su se gosti, učesnici, predstavnici medija.  

Otvarajući ovu manifestaciju generalna konzulka je istakla da su „Dani preobraženja Srba u Rumuniji” najznačajnija književna manifestacija celokupnog srpskog rasejanja koju Savez Srba u Rumuniji tradicionalno organizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom, a uz podršku Grada Vršca koji obezbeđuje novčani deo nagrade.

Neposredno pre svečanog otvaranja, u prostorijama konzulata, generalni konzul Jakšić Matović sastala se sa protojerejom-stavroforom dr Markov Marinkom, predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjanom Krstićem, počasnim predsednikom Saveza Srba u Rumuniji, kao i književnikom Slavomirom Gvozdenovićem i dobitnikom „Velike Bazjaške povelje” pesnikom Gojkom Božovićem, istaknuto je u Generalnom konzulatu RS u Temišvaru.

Foto: GK RS u Temišvaru

U okviru ove manifestacije predviđene su književne večeri, okrugli sto posvećen saradnji Srba iz Rumunije sa pesnicima srpskog rasejanja iz 12 država, posete srpskim manastirima i drugim znamenitostima u županiji Timiš i Dunavskoj klisuri u kojima živi srpsko stanovništvo.

„Centralno mesto manifestacije, kao i svih prethodnih godina, predstavljao je manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava, gde je predviđeno uručenje nagrade ovogodišnjem slavodobitniku, pesniku Gojku Božoviću iz Beograda”, saopšteno je u srpskom konzulatu u Temišvaru.

Izvor: Rasejanje.info
Foto: GK RS u Temišvaru