Početna In Memoriam In Memoriam Siniša Pavić srpski scenarista

In Memoriam Siniša Pavić srpski scenarista

Scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu. Ostaće upampćen kao najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za mnoge poznate domaće serije kaon a primer „Diplomci”, „Pozorište u kući”, „Otpisani”, „Vruć vetar”, „Bolji život”, „Srećni ljudi”, „Porodično blago”, „Stižu dolari”, „Bela lađa”… Poslednja serija koju je snimio bila je „Junaci našeg doba”, emitovana od 2019. do 2021. Takođe radio je scenarije za mnoge poznate filmove „Tesna koža” i „Laf u srcu”, „A sad adio”… Film „Višnja na Tašmajdanu” sniman je po njegovom istoimenom romanu (takođe roman Vruć vetar je napisao 1980. godine po kome je snimao istoimenu televizijsku seriju, koja je emitovana u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama je proglašena za najbolju televizijsku seriju ikada prikazanu).

Rođen u Sinju 22. januara 1933. Godine. Kada je imao pet i po godina sa porodicom se doselio u Beograd. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1956. godine. Radni vek je p proveo kao sudija. Dobitnik je Nagrade Dositej Obradović za životno delo 2020. godine. Ljiljana Pavić, supruga, bila mu je saradnica na scenarijima.

A u Siniši Paviću napisano je i na FB stranici Gromade filmske:

„Kada bismo mogli da merimo koliko smo časova nečijeg materijala gledali, koliko smo rečenica citirali, koliko različitih likova zapamtili i njihovih karakteristika, koliko sve to koristili u svakodnevnom životu i primenjivali na situacije koje nam se dešavaju na redovnoj bazi, velika većina nas će reći da im je Siniša Pavić donekle oblikovao život, i to ne samo slobodno vreme. A kada samo govorimo o scenaristima, nema sumnje da ga je oblikovao više nego bilo koji od njegovih kolega…

Nećemo nabrajati naslove, jer sve što ima tečan dijalog koji diže lestvicu kako razmena napreduje i koji pretvara sekretarice i kućne pomoćnice u najbolje Njegoševe učenice, sve što ima srpsko-jugoslovenski soc-realizam kroz narodski humor ispeglan za najšire mase (što je pohvala iako mnogi vole da to koriste kao uvredu), sve što taj narod predstavlja najbolje i manje dobro, ali svakako najzabavnije i često najtačnije kad je TV format u pitanju, sve je to Pavić i njegovi pavićevizmi.

Nedavno je bio „Bolji život” na programu i neočekivano teško mi je pala scena kada Jezdimir Uskoković poslednji put napušta svoj stan, a sličan je nekako osećaj i danas, s tim što za razliku od Jezdimirovog stana, televizijsko stvaralaštvo ne ostaje u dobrim rukama, bar ne dostojnim svog dotadašnjeg posednika. Večna slava Siniši Paviću, kad je bio u zenitu bio je ponajbolji kog smo imali”.

Izvor: Rasejanje.info /Vikipedija/FB Gromada Filmska

Foto: Jugoslovenska kinoteka