Početna Događanja Završne priredbe i podela knjižica u Strazburu, Lionu, Dižonu i Arantonu

Završne priredbe i podela knjižica u Strazburu, Lionu, Dižonu i Arantonu

U subotu, 29. juna.2024. u gradskoj sali u Arantonu, gde se inače i održava nastava svake subote, priređena je završna priredba za kraj školske godine. Priredbi su prisustvovali đaci srpske dopunske škole, njihovi roditelji i članovi udruženja Devet Jugovića.

Učenici su bili radosni i ponosni pri dodeli đačkih knjižica i pohvala jer su vredno radili tokom cele godine i bili aktivni u svim nastavnim i vannastavne aktivnostima. Kako su ovu školsku godinu počeli na istom ovom mestu, veselo uz pesmu i igru, tako smo je i ispratili uz želju da raspust provedemo u našoj lepoj Srbiji, koja nas čeka raširenih ruku i srca.


Foto: Sprska dopunska škola u Francuskoj

Na završnoj priredbi u Strazburu izveden je sledeći program: „Kapetan Džon Piplfoks” Duško Radović,  „Zamislite deco” Duško Radović, „Plavi čuperak” Miroslav Antić i „Muzika na struju” Bajaga.

Učenici u Dižonu su uoči Vidovdana svečanom dodelom knjižica, pohvalnica, diploma i knjiga zaokružili ovu školsku godinu. Bila je to godina ispunjena raznim sadržajima, ozbiljno se izučavao jezik i srpska kulturna baština, ali se i igralo, pevalo, nastupalo na mnogim priredbama, ozbiljno i s puno ljubavi i posvećenosti. Kroz razne radionice i uz svesrdnu pomoć Parohije i njenog strašine, oca Petra, deca su učila da prave slavski kolač, slavsko žito, farbali, posebnom tehnikom, uskršnja jaja. I ovaj dan deca su unela radost i veselje svojom pesmom i reči. Parohija je, nakon dodela knjižica, organizovala svečani ručak za sve učenike i njihove roditelje, a širom sale mogao se čuti samo srpski jezik. Posebno zadovoljstvo je bilo što smo imali i jednog maturanta, Davida Tešića, koji je primer svim ostalim učenicima na ovom putu očuvanja jezika, kulture i tradicije srpskog naroda.

U narednu školsku godinu ulazimo sa nizom novih ideja i planova i radujemo se novom susretu nakon raspusta koji sledi.

Učenici srpske dopunske škole iz Liona ovu školsku godinu su zaokružili časom posvećenim Vidovdanu i veselim druženjem na kraju časa. Izlet i priredba „Pokaži šta znaš” zakazani za subotu 6. jul odloženi su za septembar, zbog nepogodnih vremenskih prilika.

Radujemo se raspustu ali i budućim susretima u našoj srpskoj školi.

Za portal Rasejenje.info Biljana Knežević
Izvor: Rasejanje.info