Početna Događanja Akademija učenika Srpske škole u Francuskoj održana u Parizu

Akademija učenika Srpske škole u Francuskoj održana u Parizu

Zajednička svečana akademija povodom Vidovdana „Kosovski junaci, zasluga je vaša…” održana je 29. juna u prepunoj sali Crkve Svetog Save u Parizu na Simplonu. Ovu priredbu organizovale su sve nastavnice Srpske dopunske škole sa učenicima sa svih nastavnih mesta.

Učenici su izveli prigodan program i istakli značaj Vidovdana za srpski narod, kao i značaj očuvanja maternjeg jezika. Izvedene su dve horske numere – „Ovo je moja zemlja” i „Hajde, Jano”, ali i pesme „Crven cvete”, „Hiljadu Vidovdana”, „Orahovcu, bašto sjajna” „Divna, Divna” i instrumentalno izvođenje na pijaninu.


Foto: arhiva B. Knežević

Učenici su dramatizovali narodne epske pesme „Kosovka devojka”, „Car Lazar i carica Milica” i „Boj na Kosovu”. Čule su se i rodoljubive pesme „Srpkinja”, „Domovina se brani lepotom”, „Srbin”, „Dozivanje iz Gračanice” i „Himna pobednika”, kao i izabrani citati o značaju očuvanja srpskog jezika. Gosti u programu bili su učenici Parohijske škole srpskog jezika pri crkvi Sveti Sava sa nastavnicom Ljubicom Burgić.

Koordinatorka škole Marija Praizović uručila je zahvalnice svim članovima Saveta roditelja, predstavnicima crkve, konzulki i predstavnicima asocijacija koje podržavaju rad škole i pomažu u svim segmentima rada. Koordinator priredbe je nastavnica Milija Jevremović, a realizovale su je i nastavnice Sandra Pejović, Biljana Knežević, Tamara Nacik, Katarina Strailović, Ljiljana Simić, Snežana Vojkanović i Slavica Milić. Ovom priredbom svečano je obeležen kraj uspešne školske godine, učenicima su podeljene knjižice i svedočanstva, kao i pohvalnice za osvojene nagrade na međunarodnim konkursima u kojima su učenici učestvovali. Priredbi su prisustvovali protojerej-stavrofor Nikola Škrbić, konzulka Ambasade Srbije u Parizu Anđelka Šimšić, predstavnici mnogih udruženja, Saveta roditelja, kao i mnogi drugi gosti.

Za portal Rasejanje.info Biljana Knežević, nastavnica Srpske škole u Parizu
Izvor: Rasejanje.info