Početna Događanja Sveštenik Simon Turkić iz Frankfurta na Majni  – „Zaista su deca ukras...

Sveštenik Simon Turkić iz Frankfurta na Majni  – „Zaista su deca ukras sveta”

Sa Lazareve subote i praznika Cveti Frankfurtu

„Zaista su deca ukras sveta. Bilo čija i bilo gde, oni na najmiliji način nalikuju Gospodu jer su ljubav i dobrota. Najbrže praštaju najbližim svojima, najviše vole bližnje i daljnje.

Na praznik Lazareve Subote – Vrbice i Cveti podsećamo se njihove ljubavi prema Isusu. Oni su prepoznali Ljubav za razliku od odrasle dece – ljudi, koji su opijeni manipulacijom mraka samo za par dan umjesto: Osana! uzvikivali: Raspni Ga!

Deca tu nisu bila i nisu vikala. Doživeli smo u subotu (Vrbica) i nedelju (Cveti) radost dječiju u Frankfurtu. Toliko mnogo dece, osmeha i čistih im srdaca. Zvončići su zvonili, palme se njihale, Gospod Hristos između nas jašući na magaretu put Jerusalima.

Bez obzira na Nedelju stradanja svi smo bili obuzeti Vaskrsenjem. Ide na stradanje i raspeće Gospod ali mi znamo da je Pobednik. Bez sumnje.

Deca Mu se raduju. I mi uz njih.

Postajemo im slični. Jer u vreme najvećeg uniženja Sina Božijeg, gledamo ka trećem danu po Pismu.

I stišavajući svoje ja, u zajednici sa decom i vernim njihovim roditeljima pevamo: Osana! Slava dugotrpljenju Tvome Gospode. Bog jeste Ljubav.

Želimo biti deo te Ljubavi neiskazive. I zato: samo još malo, uz Presvetu Bogorodicu i odane Hristu, koračajmo ka Golgoti. Via Dolores!

Golgota i saraspinjanje Isusu Hristu uvodi nas u Dan Nezalazni – Svetlo Vaskrsenje.

Lagano se krećimo ka Velikoj sredi, pa čitanju 12 Jevanđelja na Veliki Četvrtak i umuknimo na Veliki Petak. Na Veliku subotu pogruženi u molitvi ugledajmo svetlo odjejanije i onda svi, svi zajedno, sa našom divnom decom zapjevajmo Pobednu pesmu…”, istakao je protojerej-stavrofor Simon Turkić.

Foto: CO Frankfurt